IconNederlands

 

Wanneer kies je voor dubbelwerkende pneumatische cilinders?

 

In dit artikel leggen we de focus op een specifiek type binnen de luchtcilinders: de dubbelwerkende pneumatische cilinder. We beginnen met het kijken naar wat een dubbelwerkende cilinder precies is en kijken tot in detail naar de werking ervan. Daarna zoomen we in om de toepassing van dubbelwerkende cilinders. Vervolgens brengen we alle voordelen in kaart die dit type pneumatische cilinder heeft. Zo weet je na het lezen van dit artikel zeker of dubbelwerkende cilinders de juiste zijn voor jouw systeem.

 

Wat is een dubbelwerkende pneumatische cilinder?

 

Een dubbelwerkende pneumatische cilinder is een cilinder die in twee richtingen kracht kan uitoefenen, zowel druk- als trekkracht. Ten opzichte van een enkelwerkende pneumatische cilinder die alleen maar druk- of trekkracht kan uitoefenen, is het met een dubbelwerkende cilinder mogelijk om dit dus beide te doen. 

 

Een dubbelwerkende cilinder heeft ook altijd twee persluchtaansluitingen. Aan de onderkant is het mogelijk om drukkracht uit te oefenen (uitgaande slag) en aan de bovenkant is het mogelijk om trekkracht (ingaande slag) te creëren.

 

De werking van een dubbelwerkende cilinder

 

Om een dubbelwerkende cilinder te laten werken sluit je aan beide zijden van de cilinder perslucht aan. De perslucht zorgt ervoor dat de zuiger in en uit kan bewegen. Een dubbelwerkende cilinder heeft namelijk geen inwendige veer die ervoor zorgt dat de zuiger teruggaat in zijn oorspronkelijke positie. 

 

Hier worden dubbelwerkende pneumatische cilinders vaak gebruikt

  • In de werktuigmachines worden dubbelwerkende cilinders gebruikt, in bijvoorbeeld freesmachines of draaibanken. Ze sturen snijgereedschappen en andere componenten aan. 

  • In de robotica worden ook vaak dubbelwerkende cilinders gebruikt. Zij besturen de beweging van robotarmen en andere onderdelen.

  • Bij het transporteren van materiaal, zoals transportsystemen of hefapparatuur.

 

De voordelen van dubbelwerkende cilinders

 

Een voordeel van een dubbelwerkende cilinder is hun vermogen om in beide richtingen een nauwkeurige en gecontroleerde beweging te maken. Ze zijn ook zeer geschikt voor toepassingen die een grote kracht en snelle bewegingen vereisen, zoals in freesmachines of draaibanken.

 

De verschillen tussen dubbelwerkende en enkelwerkende cilinders

  • Dubbelwerkende cilinders hebben twee persluchtaansluitingen, waardoor de zuiger beide richtingen op beweegt. Een enkelwerkende cilinder heeft maar één persluchtaansluiting. 

  • Dubbelwerkende cilinders zijn geschikt voor toepassingen die zowel kracht als snelheid vereisen. Enkelwerkende cilinders zijn zeer geschikt voor licht assemblagewerk.   

 

Vind uw dubbelwerkende pneumatische cilinder bij Pneuparts

 

Ben je op zoek naar een dubbelwerkende cilinder voor jouw organisatie? Dan ben je aan het juiste adres bij Pneuparts. Wij hebben verschillende dubbelwerkende cilinders in ons assortiment onder andere de roestvrij stalen ISO 15552 dubbelwerkende cilinder. Maar ongeacht welke dubbelwerkende cilinder je nodig hebt, bij ons weet je zeker dat je de juiste cilinder vindt. Mocht je toch twijfelen of vragen hebben, neem gerust contact met ons op. 

 

 

 

Terug naar kennispagina's

 

 

 

 

 

 

HafnerFHTcmaticVacuproVan deurne