IconNederlands

 

Wanneer kies je voor enkelwerkende pneumatische cilinders?

 

In dit artikel zoomen we in op een specifiek type binnen de luchtcilinders: de enkelwerkende pneumatische cilinder. We kijken naar de werking van dit type. Bekijken waarvoor enkelwerkende cilinders het beste gebruikt kunnen worden en brengen alle voordelen van dit type in kaart. Na het lezen van dit artikel weet je direct of een enkelwerkende cilinder de juiste is voor jouw systeem.

Oefen je kracht uit in één richting? Dan is een enkelwerkende cilinder een perfecte keuze. Of het nu om een ingaande of uitgaande slag gaat, de cilinder zal dankzij een inwendige veer of externe kracht terugkeren in zijn oorspronkelijke positie.

 

 

Wat is een enkelwerkende pneumatische cilinder?

 

Een enkelwerkende cilinder staat bekend als een cilinder die alleen kracht kan uitoefenen in één richting. Perslucht komt aan de ene kant binnen en duwt de zuiger naar de andere kant. Daarom heeft een enkelwerkende cilinder ook maar één persluchtaansluiting. Enkelwerkende cilinders worden onder andere gebruikt bij klemmen, tillen of uitwerpen van onderdelen.

 

 

De werking van een enkelwerkende cilinder

 

Zoals we hierboven al benoemd hebben beweegt de zuiger met behulp van perslucht één richting op. Een enkelwerkende cilinder heeft ook een inwendige veer. De inwendige veer zorgt ervoor dat de zuiger weer in zijn oorspronkelijke positie teruggaat.  

 

 

Hier worden enkelwerkende pneumatische cilinders vaak gebruikt

  • In de houtverwerkingsindustrie worden enkelwerkende cilinders gebruikt om stukken hout op hun plaats te houden terwijl ze worden gesneden of geboord (klemmen)

  • In de automotive industrie worden enkelwerkende cilinders gebruikt om auto’s op te krikken (tillen)

  • In de kunststofindustrie werpen enkelwerkende cilinders bijvoorbeeld het afgewerkte onderdeel uit de matrijs (uitwerpen)

 

    De voordelen van enkelwerkende cilinders

 

 

De voordelen van een enkelwerkende pneumatische cilinder zijn onder andere:

  • De prijs

  • De geboden luchtdruk

  • Fail safe, ofwel betrouwbaarheid

Doordat de lucht slechts in één richting wordt gebruikt, is er minder luchtdruk nodig en dit levert weer lagere bedrijfskosten op. En mocht er door een storing de luchtdruk wegvallen, brengt de veer in de cilinder de zuiger weer terug naar zijn oorspronkelijke positie. Zo bespaart u dus geld, maar geniet u nog steeds van de betrouwbaarheid die luchtcilinders horen te bieden.

 

 

Verschillende soorten enkelwerkende cilinders

 

Het is goed om te weten dat er twee soorten enkelwerkende cilinders zijn:

  • Trekcilinders

  • Drukcilinders

Bij een trekcilinder zorgt de perslucht voor een ingaande slag en bij een drukcilinder veroorzaakt de perslucht een uitgaande slag. En om de cilinder weer terug in zijn oorspronkelijke positie te brengen, wordt er gebruikgemaakt van een inwendige veer of een externe kracht. In de basis werken beide cilinders dus hetzelfde, er is enkel een verschil in richting van de slag.

 

 

De verschillen tussen enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders

 

  • Enkelwerkende cilinders hebben één persluchtaansluiting, waardoor de zuiger één richting op beweegt. Dubbelwerkende cilinders hebben twee persluchtaansluitingen, waardoor de zuiger in beide richtingen op beweegt.

  • Enkelwerkende cilinders zijn zeer geschikt voor licht assemblagewerk. Dubbelwerkende cilinders zijn beter geschikt voor toepassingen die zowel snelheid als kracht vereisen.  

  • Enkelwerkende cilinders hebben een inwendige veer die ervoor zorgt dat de zuiger weer in zijn oorspronkelijke positie teruggaat. 

 

 

Vind uw enkelwerkende pneumatische cilinder bij Pneuparts

 

Ben je op zoek naar een enkelwerkende cilinder voor jouw organisatie? Dan ben je aan het juiste adres bij Pneuparts. Wij hebben verschillende enkelwerkende cilinders in ons assortiment zoals de ISO 6432 ronde enkelwerkende cilinder met zuigerstang uit. Maar ongeacht welke enkelwerkende cilinder je nodig hebt, bij ons weet je zeker dat je de juiste cilinder vindt. Mocht je toch twijfelen of vragen hebben, neem gerust contact met ons op. 

 

 

 

Terug naar kennispagina's

 

HafnerFHTcmaticVacuproVan deurne