IconNederlands

Wat is een luchtcilinder - pneumatische cilinder

Luchtcilinders, ook wel pneumatische cilinders genoemd, zijn systemen die de energie van lucht omzetten in een lineaire of roterende beweging door middel van een persbeweging. Dankzij deze kracht kan een cilinder verschillende onderdelen direct of indirect duwen, trekken, optillen of draaien.

De cilinders bevatten verschillende onderdelen die variëren afhankelijk van het type en ontwerp van de cilinder. Maar het doel is altijd het mechanisme wat aan de cilinder is bevestigd in beweging te brengen.

 

Wat is een luchtcilinder precies?

Pneumatische cilinders, ook pneumatische actuatoren genoemd, zijn producten die worden gebruikt om lineaire of roterende bewegingen en krachten te leveren aan geautomatiseerde systemen, machines en processen, bijvoorbeeld in industriële toepassingen.

 

Pneumatische cilinders en actuatoren zijn een eenvoudige manier om kracht uit te oefenen en nauwkeurige lineaire en roterende bewegingen te genereren en kunnen worden gebruikt in veeleisende omgevingen, zoals extreme temperaturen. Ze zijn licht in gewicht en vergen weinig onderhoud, maar produceren over het algemeen minder kracht dan hydraulische of elektrische systemen, maar blijven desondanks een kosteneffectief alternatief.

 

 

 

Verschillende types luchtcilinders

Het meest voorkomende type luchtcilinders zijn: enkelwerkende, dubbelwerkende en zuigerstangloze cilinders. Ieder type cilinder heeft zijn eigen werking en toepassing die we graag op een rijtje zetten.

 

 

Enkelwerkende cilinders: 

Een enkelwerkende cilinder oefent maar in één richting kracht uit, druk- of trekkracht. Dit betekent dat de beweging van de cilinder met druk maar in één richting op beweegt. Hiermee kan de luchtcilinder klemmen, uitwerpen en tillen. Dit type cilinder zien we veel terug in de volgende toepassingen:

  • Metaalindustrie: Enkelwerkende cilinders houden metalen platen op hun plaats tijdens het snijden of boren (klemmen). 
  • Verpakkingsindustrie: Enkelwerkende cilinders werpen afgewerkte verpakkingen uit mallen (uitwerpen). 
  • Landbouw: Voor hefwerkzaamheden zoals in pneumatische hefsystemen voor landbouwmachines (tillen).

Dubbelwerkende cilinders:

Een dubbelwerkende cilinder oefent in meerdere richtingen kracht uit, zowel druk- als trekkracht. Dit betekent dat de cilinder met druk en trekkracht beide richtingen op werkt. Hiermee kan de luchtcilinder een nauwkeurigere beweging maken en heeft ook een fijnere krachtregeling. Dit type cilinder zien we veel terug in de volgende toepassingen:

  • Automotive industrie: Dubbelwerkende cilinders worden gebruikt in assemblagelijnen voor het aandrijven van montage armen (precieze beweging). 
  • Textielindustrie: Dubbelwerkende cilinders sturen weefgetouwen en andere apparatuur aan (krachtregeling). 
  • Logistiek: In transportsystemen voor het verplaatsen van goederen (nauwkeurige controle).


Zuigerstangloze cilinders:

De zuigerstangloze cilinder, de naam zegt het al, heeft geen zuigerstang. Dit heeft als voordeel dat het ingebouwd kan worden op plaatsen waar beperkte ruimte is. Met dit type luchtcilinder kun je laden, heffen en snijden. Door deze unieke eigenschappen zien we dit type cilinder veel terug in de volgende toepassingen: 
  • Elektronica industrie: Zuigerstangloze cilinders worden gebruikt voor het lineair verplaatsen van elektronische componenten in assemblagelijnen. 
  • Drankenindustrie: Voor het heffen en verplaatsen van zware vaten en flessen.
  • Papierindustrie: In snijmachines voor het lineair snijden van papier.

Regelgeving rondom luchtcilinders

 

Actuatoren en cilinders worden geproduceerd volgens "huisnormen" - die waarschijnlijk uniek zijn voor een bepaalde fabrikant - of volgens algemeen aanvaarde of internationale normen. NFPA-normen voor pneumatische actuatoren worden in Noord-Amerika gebruikt, terwijl ISO de norm is die in Europa gebruikelijk is. 

 

ISO staat voor Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Het doel van ISO normen is ervoor te zorgen dat producten, diensten en systemen voldoen aan de hoogste kwaliteit-, veiligheids-, en prestatieniveaus.

ISO norm - ISO standards icon

Pneumatische cilinders die voldoen aan de ISO normen zijn onderling uitwisselbaar wat betreft maatvoering. De meest voorkomende ISO normen zijn ISO 6432 en ISO 15552.

 

  Wil je meer weten over ISO normen, lees dan alles in onze blog over ISO normen.  

 

 

Werking luchtcilinder: dit moet je erover weten

 

Een pneumatische cilinder werkt met samengeperste lucht. Zo kan het kracht verzetten en een beweging produceren. Dankzij deze kracht kan een cilinder verschillende onderdelen direct of indirect duwen, trekken, optillen of draaien. We komen pneumatische cilinders veel tegen in de werktuigbouwkunde. Dat komt omdat het systeem flexibel is en relatief weinig kost. Wij hebben voor alle soorten sectoren de pneumatische cilinder die je zoekt. Denk aan: klemcilinders, platte cilinders, en rondcilinders.

 

De werking van een pneumatische cilinder hangt af van of het een enkel- of dubbelwerkend systeem is. Daarbij is ook de volledige slagtijd, snelheid en slaglengte van invloed op de prestatie en efficiëntie van een luchtcilinder.

 

De werking van een enkelwerkende pneumatische cilinder

 

Een enkelwerkende cilinder maakt een ‘werkslag’. De terugkerende slag moet door eigen gewicht of door een inwendige gemonteerde veer plaatsvinden. Een goed voorbeeld van een cilinder met een inwendige veer is een ronde enkelwerkende cilinder ISO 6432.  Een enkelwerkende cilinder heeft ook maar één luchtaansluiting.

 

 

De werking van een dubbelwerkende pneumatische cilinder

 

Een dubbelwerkende cilinder is een cilinder waarbij de ingaande als de uitgaande slag een 'werkslag' kan zijn. Deze cilinders hebben, ten opzichte van een enkelwerkende cilinder, ook geen inwendige veer om de zuigerstang in zijn oorspronkelijke positie terug te brengen. Een dubbelwerkende cilinder heeft ook twee luchtaansluitingen.

 

 

Het verschil tussen enkelwerkende cilinders en dubbelwerkende cilinders

  • Een enkelwerkende cilinder heeft één aansluiting. Dit heeft als voordeel dat je minder perslucht nodig hebt, wat ook weer kan zorgen voor lagere bedrijfskosten. 
    Daarbij beweegt de zuigerstang van een enkelwerkende cilinder in één richting op of een ingaande slag of een uitgaande slag. Door middel van een inwendige drukveer wordt de zuigerstang weer teruggebracht in zijn oorspronkelijke positie.  

  • Een dubbelwerkende cilinder heeft twee aansluitingen. Hierdoor kan de cilinder zowel een ingaande als uitgaande slag maken. Daardoor heeft een dubbelwerkende cilinder ook geen inwendige drukveer nodig. Dit zorgt ervoor dat de cilinder een hogere snelheid, kracht en efficiëntie heeft ten opzichte van een enkelwerkende cilinder. Echter vereisen ze wel meer perslucht.

Kort samengevat: enkelwerkende cilinders zijn geschikt voor licht assemblagewerk. Dubbelwerkende cilinders zijn beter voor toepassingen die zowel snelheid als kracht vereisen, zoals het transporteren van materiaal.

 

 

De functie van luchtcilinders in een pneumatisch systeem:

 

In een pneumatisch systeem werken pneumatische cilinders en actuatoren wanneer perslucht in de cilinder of actuator zelf wordt geperst om een daarin geplaatste zuiger in beweging te brengen. Het 'werk' wordt uitgevoerd door een mechanisme dat aan de zuiger is bevestigd, waarbij de opgewekte energie wordt omgezet in praktisch gebruik, bijvoorbeeld een orderverzamel- en plaatsingssysteem in de fabrieksautomatisering.

 

Om een optimale prestatie van een luchtcilinder te garanderen, is het belangrijk om te letten op factoren zoals slaglengte, diameter, kracht, snelheid, montageopties en omgevingscondities. Meer gedetailleerde technische informatie hierover is te vinden op onze kennispagina.

 

 

Vind de meest geschikte luchtcilinders bij Pneuparts:

 

Inmiddels weet je dat pneumatische cilinders gebruikt worden voor de meest uiteenlopende pneumatische toepassingen. En bij het zoeken naar de juiste cilinder moet je letten op verschillende factoren om een zo optimale prestatie te garanderen. Denk hierbij aan onder andere de slaglengte, montage opties en omgevingscondities.

Mocht je hierover vragen of advies bij nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op en wij staan klaar om je verder te helpen! 

 

 


Terug naar kennispagina's

 

HafnerFHTcmaticVacuproVan deurne