IconNederlands

Welke soorten cilinders zijn er?

Korte slag cilinders

Een cilinder maakt een ‘slag’, daarmee wordt de afstand tussen het bovenste dode punt en het onderste dode punt bedoeld. Vaak spreken we over de ‘slaglengte’, die bepaald wordt door de zuiger. In principe is het de afstand die de zuiger moet afleggen in een cilinder. 

 

Ronde cilinders

Type Luchtcilinders met een ronde bouwvorm. Meestal kiezen mensen voor een ronde cilinder wanneer ze niet te veel ruimte hebben en een kleinere diameter nodig hebben.

 

Compact Cilinders

Type luchtcilinder met een compact en ruimtebesparend ontwerp. Ze hebben meestal een korte slag en een kleinere diameter dan traditionele pneumatische cilinders, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waar beperkte ruimte beschikbaar is. Compact Cilinders worden vaak gebruikt in machines en systemen waarin de ruimte beperkt is, zoals in de automatiseringsindustrie.

 

Stopper cilinders

Stopcilinders zijn cilinders die worden gebruikt om bewegingen te stoppen, met of zonder demping. Stopcilinders met demping kunnen lasten tot ongeveer 800 kg op transportsystemen tegenhouden. Ze zijn voornamelijk ontworpen om bewegende delen te stoppen of te blokkeren, zoals een lading in een assemblagelijn.

 

Geleidingscilinders

Een geleidingscilinder verwijst naar een specifiek type cilinder dat is uitgerust met geleidingselementen om de beweging van de zuiger te sturen en te geleiden. Dit zorgt voor een nauwkeurige lineaire beweging van de zuiger binnen de cilinderbehuizing. Geleide cilinders worden vaak gebruikt in toepassingen waar precisie en stabiliteit van de zuigerbeweging essentieel zijn.

 

Draaicilinders

Een draaicilinder is een pneumatische cilinder die wordt gebruikt om een draaiende of hoekbeweging te maken, waardoor een slag in een trillende beweging door een bepaalde hoek mogelijk wordt. Ze zijn duurzaam en geven een relatief grote kracht (koppel) voor hun afmetingen. 

 

Klemcilinders

Klemcilinders houden of klemmen een werkstuk direct vast met een pneumatisch bediend klem-element of via kinematica. Het klem element wordt bij inactiviteit uit de werkruimte gedraaid. 

 

CNOMO cilinders

CNOMO is een verouderde normering cilinders en wordt gezien als één van de voorgangers van de ISO 15552 cilinders. (let op, de normeringen zijn niet uitwisselbaar)

 

Festo cilinders

Festo is een merk pneumatische cilinders, De festo-cilinders zijn beschikbaar in verschillende soorten dempingen en uitvoeringen:

P: Elastische demping

PPV: Instelbare pneumatische demping

PPS: Zelfinstellende pneumatische buffering

 

Pneumatische gripper

Een pneumatische grijper is een specifiek soort pneumatische cilinder die is gemaakt om objecten vast te pakken in het productieproces. De grijper kan onderdeel zijn van een groter systeem met cobots en rails, waarbij objecten van locatie kunnen wisselen tijdens de productie.

 

 



Terug naar kennispagina's

 

 

HafnerFHTcmaticVacuproVan deurne